Aktuality

31Mar2014

Britská vláda opäť podporila Kolektívne pôžičky

Britská vláda sa chystá výrazne podporiť ďalší rozvoj Kolektívneho požičiavania v krajine, keď plánuje zaradiť túto formu investovania do tkz. ISA schémy, v rámci ktorej sa z získaných úrokov neplatia dane. Tento krok prispeje k ešte rýchlejšiemu rozvoju Kolektívneho požičiavania vo Veľkej Británii.

27Mar2014

Neefektívne banky čelia veľkým výzvam

Podľa výskumu investičnej banky Liberum Capital nedokázali banky v USA za viac ako sto rokov nájsť cestu k zvýšeniu svojej efektívnosti. Náklady na vydanie pôžičky vyjadrené percentuálnym pomerom k objemu pôžičiek sa od roku 1900 vôbec nezmenili a držia sa na približne 2 %. Asi neexistuje iné odvetvie, kde by za posledných sto rokov prakticky nevzrástla vnútorná produktivita a to aj napriek výraznému technologickému rozvoju, ktorým si svet prešiel.

25Mar2014

Rozhovor s investičnou bankou o Kolektívnych pôžičkách

Vypočujte si rozhovor so zástupcami britskej investičnej banky Liberum Capital o Kolektívnych pôžičkách. Liberum Capital sa tejto oblasti aktívne venuje už niekoľko rokov. Pomáhala uvádzať na burzu švédskeho poskytovateľa Kolektívnych pôžičiek, a pred nedávnom získala pre britskú ZOPU, 15 mil. libier ako equity investíciu od veľkých investorov.

21Mar2014

Ďalšie významné banky sa zapájajú do Kolektívnych pôžičiek

Spoločnosť OnDeck, ktorá sa zaoberá alternatívnym poskytovaním pracovného kapitálu pre malé a stredné podniky získala 77 mil. USD od venture fondu Tiger Global Management. Fond sa pridal k existujúcim investorom medzi ktorými sú i SAP Ventures a Google Ventures. OnDeck tak celkovo získala 180 mil. USD v investíciach do spoločnosti a viac ako 300 mil. USD v pôžičkách od Goldman Sachs a Deutsche bank.

19Mar2014

Priemerný Slovák dlhuje 3 807 EUR

Podľa Európskej centrálnej banky mal priemerný Slovák ku koncu roka 2013 z banky požičaných 3 807 EUR. Najmenej dlžia Rumuni, a to niečo cez tisíc EUR. Menej ako Slováci tiež dlžili obyvatelia Poľska, Lotyšska, Litvy, Maďarska a Bulharska. Najväčšími dlžníkmi v únii boli Luxemburčania s priemerným úverom 68,3 tis. eur.

17Mar2014

Dve veľké banky priamo vstupujú do Kolektívneho požičiavania

Aj keď viaceré banky vo svete hľadali cesty spolupráce s poskytovateľmi Kolektívnych pôžičiek, do dnešného dňa žiadna veľká banka do odvetvia nevstúpila priamo. Posledné dni však zmenili i to, keď prebehli dokonca dve akvizície. Barclays kúpila podiel v poskytovateľovi Kolektívnych pôžičiek v Južnej Afrike a jedna z najväčších bánk v Austrália Westpac investovala do Austrálskeho poskytovateľa.

16Mar2014

Súčasné bankovníctvo je podľa vnímania dvadsiatnikov úplne v rozklade

Spoločnosť Scratch zverejnila výsledky trojročnej štúdie medzi obyvateľmi USA s ročníkmi narodenia 1981 až 2000, ktorá má za cieľ predvídať trhové nálady budúcich hlavných spotrebiteľov. Podľa výsledkov väčšina dnešných dvadsiatnikov nemá rado svoju banku a vo všeobecnosti vníma bankovníctvo v jeho súčasnej forme v rozklade. 71 % by napríklada radšej išlo k zubárovi ako počúvalo odporúčania svojej banky.

12Mar2014

Rozhovor s odborníkom na Kolektívne pôžičky

Peter Renton je jedným z najuznávanejších odborníkov na Kolektívne pôžičky.

04Mar2014

Britská vláda investuje do Kolektívnych pôžičiek ďalších 40 mil. libier

Kolektívne pôžičky urobili ďalší krok k všeobecnej akceptácii odvetvia medzi finančný mainstream. Minulý rok Britská vláda využila Kolektívne pôžičky a investovala cez ne 20 mil. libier, aby podporila miestnu ekonomiku. Po úspechu tohto programu sa rozhodla pokračovať a do Kolektívnych pôžičiek investuje ďalších 40 mil. libier.